Sprekers

Meet THE Speakers

Ontmoet onze inspirerende keynote sprekers.

Op het JDR Festival 2025 brengen we een indrukwekkende line-up van experts samen die je zullen inspireren, uitdagen en verrassen. Van wetenschappelijke grootheden die de basis hebben gelegd voor het JDR-model tot innovatieve denkers en pioniers op het gebied van werkgeluk, bevlogenheid en proactief werkgedrag. 

Lees meer over de sprekers die het JDR Festival tot een onvergetelijke ervaring maken!

Arnold Bakker

Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is Nederlands meest geciteerde psycholoog en staat internationaal hoog aangeschreven vanwege zijn baanbrekende onderzoek en praktische bijdragen op thema’s zoals welzijn en motivatie op het werk, bevlogenheid, flow, werkgeluk en een productief leven. Al meer dan tien jaar prijkt hij op de lijst van meest invloedrijke wetenschappelijke denkers wereldwijd, en in 2020 behaalde hij zelfs de eerste plaats in de categorie “Business & Management”.
Arnold is een veelgevraagd spreker over de hele wereld en inspireert een breed publiek, van wetenschappers en managers tot professionals en studenten. Samen met prof. Evangelia Demerouti ontwikkelde hij de Job Demands–Resources (JD-R) theorie, een van de meest invloedrijke modellen in de psychologische en managementliteratuur.
“Als je bevlogen wilt zijn, moet je er wel wat voor doen!” Naast zijn wetenschappelijke werk ontwikkelt Arnold diverse interventies, trainingsprogramma’s en innovatieve methoden om medewerkersonderzoek effectiever te maken. Hij staat bekend om zijn enorme productiviteit en zijn unieke vermogen om de “zachte” en “harde” aspecten van organisaties met elkaar te verbinden. Zijn visie: “enthousiaste mensen blinken uit in hun werk omdat zij de balans bewaren tussen de energie die ze geven aan hun werk en de energie die zij van het werk krijgen”

Sharon Parker

Sharon Parker is hoogleraar Organisatiegedrag aan de Curtin University in Perth, Australië. Zij is wereldwijd één van de leidende onderzoekers op het gebied van werkdesign, proactief gedrag, mentaal welzijn op het werk en productiviteit. Haar motto is: “het is tijd om over goed werk te praten” en daarbij doelt ze op de kwaliteit van de werkbeleving. Haar visie is om werk te “transformeren” zodat het betere levens voor werkende mensen helpt creëren. Maar ook betere organisaties en een florerende samenleving. Een deel van haar werk in het onderzoek en in de praktijk draait om proactief gedrag: wat kunnen mensen zelf doen om de kwaliteit van de werkbeleving te verbeteren? Dit sluit mooi aan bij de term “eigen regie” zoals we die in Nederland vaak gebruiken. De vraag die Sharon graag stelt is: “wat is er van mij op dit moment nodig om dit mogelijk te maken?” Making it happen zegt ze ook vaak. Een van haar belangrijkste bijdragen is een aanpak voor proactiviteit: wat kunnen organisaties en professionals doen om medewerkers te helpen een betere werkbeleving mogelijk te maken? Helping people to make things happen!

Yuri Scharp

Yuri Scharp belichaamt zijn eigen thema, hij is Mr. Playful Work Design! Naast zijn aanstekelijke manier van presenteren, vol enthousiasme en plezier, leeft hij ook waar hij over spreekt. Alles benadert hij op een speelse manier: met humor, fantasie en door zichzelf continu op een leuke, onverwachte manier uit te dagen. Yuri is momenteel universitair docent aan de afdeling Human Resource Studies van Tilburg University en postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Organizational Dynamics in a Digital Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Arnold Bakker ontwikkelde hij het concept Playful Work Design. Ze creëerden meetinstrumenten voor deze nieuwe vorm van proactief werkgedrag en voerden diverse studies uit naar de effecten ervan. De vraag die hem het meeste bezighoudt, is: “Hoe en wanneer kunnen we effectief de kracht van spelen in organisaties benutten?” Zijn missie is om onderzoek te ontwikkelen dat deze vraag beantwoordt. Yuri was een pionier in het toepassen van nieuwe ideeën over spelen op het werk door inzichten uit verschillende disciplines, zoals sociologie, filosofie en cognitieve psychologie, te combineren.

Evangelia Demerouti

Evangelia Demerouti is a Professor in the Human Performance Management group at Eindhoven University of Technology (TU/e). Over 25 years ago, she co-founded the Job Demands–Resources (JD-R) model. Since then, she has made a crucial contribution to what we now know about workplace well-being and motivation through hundreds of highly cited studies. Eva has provided groundbreaking insights into burnout, including the development of the Oldenburg Burnout Inventory, which has made this complex issue more measurable. She has also conducted extensive research into job crafting and developed innovative (online) interventions. Her pioneering approach has resulted in various forms of job crafting, such as optimizing demands, seeking resources, and seeking challenges. These strategies offer employees practical options to reduce stress and increase their motivation. Thanks to these contributions, Eva is one of the most cited scholars in work and organizational psychology worldwide. She also serves as the President of the European Association of Work and Organizational Psychology and as Chief Diversity Officer at TU/e.

Wilmar Schaufeli

Wilmar Schaufeli is emeritus hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Vanaf de beginjaren heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek rondom het JD-R model. Internationaal behoort hij tot de meest gerenommeerde wetenschappers op thema’s als werkstress, burn-out, bevlogenheid, workaholisme en verzuim. Naast zijn wetenschappelijke werk heeft Wilmar diverse interventies ontwikkeld gericht op welzijn op de werkvloer. Daarnaast adviseert hij organisaties op het gebied van HR-beleid en medewerkersonderzoek

Adrian Medhurst

Adrian Medhurst is waarschijnlijk de meest sympathieke onderzoeker en consultant ter wereld op dit vakgebied. Hij is oprichter van Benny Button, een Australisch bureau dat innovatieve oplossingen ontwikkelt om welzijn en prestaties op de werkvloer te versterken. Zo hebben ze verschillende technologische tools ontwikkeld die welzijn, focus en productiviteit combineren, zodat medewerkers hun werkgerelateerde balans beter kunnen managen. Een van de nieuwste innovaties is de JD-R Tracker, een tool die medewerkersonderzoek uitvoert op basis van het JD-R model zonder gebruik te maken van eindeloos lange vragenlijsten. Deze tool behoudt de wetenschappelijke integriteit van het JD-R model, waardoor de resultaten betrouwbaar blijven en helder inzicht bieden in wat ze betekenen. Naast dit alles is Adrian een ex-topsporter (hij loopt als een haas!) en een echte mindfulness-goeroe. Het bijwonen van een presentatie van Adrian is dan ook een belevenis op zich!